Мартингейл

Системата за залагане „Мартингейл” е една от най-старите, които съществуват. Тя е много лесна за разбиране и прилагане, но за сметка на това е най-рисковата система за залагане.

Първоначално системата е била разработена, за да се използва в казината, но постепенно тя навлиза и в останалите хазартни игри, включително и при залагането на футболни срещи. Системата „Мартингейл” датира още от XVIII век, тя е била най-разпространена в територията на Франция, където комарджиите правели прости залози на ези-тура, където шанса 50:50, а коефициента е бил 2, тъй като по това време не се съществували букмейкърски къщи.

Принципът на системата е елементарен: Всеки път когато загубиш – залагаш двойно, докато не спечелиш или не стигнеш до най-високия залог. Друго важно условие, което трябва да спазвате, ако използвате „Мартингейл” е, че трябва да играете една или няколко срещи с общ коефициент не по-нисък от две.

Системата не е подходяща за прилагане в европейски букмейкъри от типа на Bet365 поради ниските лимити на залозите. Може да се практикува в азиатските къщи, Pinnacle Sports, борсата за залози Betfair и др.

На пръв поглед системата изглежда почти перфектна, но само ако разполагате с неограничени финанси и нерви, защото съществува реална опасност да изпаднете в лоша серия и докато успеете да направите печеливш залог, може да изгубите сериозна сума пари. За да добиете по-пълна и ясна представа за системата „Мартингейл”, в следващите няколко изречения ще направим едно примерно развитие на системата.

За начало трябва да изберете сума, с която ще направите първия залог. Тя може да бъде 2,5,10,50,100 лева и т.н. Трябва да имате предвид, че при всеки следващ загубен залог, той ще се увеличава, затова, ако не разполагате с неограничени финансови средства, започнете със сравнително нисък залог.

Ето примерно развитие на системата:
Първоначален залог: 10 лева
Залагате 10 лева на среща или срещи с коефициент 2, като не спирате да залагате по 10 лева, докато не загубите, тогава започвате да залагате по 20 лева. Ако залога ви от 20 лева е губещ, то следващия ви залог ще бъде 40 лева, но ако е печеливш се връщате на 10 лева. При положение, че и този залог е губещ, отново качвате двойно на следващия, т.е. 80 лева, а ако залога ви е печеливш се връщате от начало на 10 лева и т.н, докато не стигнете лимита си за залагане.
Много хора си мислят, че когато не познаят последователно много срещи, че шансът им да познаят следващата се увеличава, но това изобщо не е така. Шансът ви да спечелите на първия или седмия залог е един и същ.

Системата изисква голяма банка, за да натрупате сериозен капитал, защото все пак, ако приемем, че направите пет последователни печеливши залога на 1 лев, чистата ви печалба ще бъде 5 лева. Най-големия плюс на система е, че при само един познат залог си връщате загубеното до момента.
Накратко, „Мартингейл” е подходяща за хора с неограничени финансови възможности и здрави нерви.